Z jakiego mleka wytwarzana jest prawdziwa bryndza?

Osoby zainteresowane charakterystycznym, ostrym smakiem serów owczych chętnie wykorzystują je w codziennej diecie. Zawierają one zdecydowanie więcej tłuszczu, białka i wapnia niż podobne produkty z mleka krowiego. Jeśli jesteś zdecydowany na włączenie ich do swojego menu, przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jak wygląda proces ich wytwarzania.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wykonać zadaszenie tarasu przydomowego?
Jak wytwarza się bryndzę?
Ten charakterystyczny pod względem smaku, zapachu i konsystencji podpuszczkowy ser owczy produkowany jest z mleka poddanego procesowi fermentacji. Surowiec ten jest delikatnie ogrzewany, a następnie odciskany z serwatki zwanej żętycą. Otrzymany w ten sposób produkt jest mielony, solony oraz poddawany procesowi dojrzewania w specjalnych, drewnianych formach. Bryndza majowa powstaje w stu procentach z mleka owczego, natomiast jesienno-zimowa wytwarzana jest z mleka owczego z dodatkiem twarogu z mleka krowiego. Pierwszy rodzaj ma łagodny smak i charakterystyczny aromat, drugi natomiast cechuje się ostrzejszym posmakiem z nutką goryczy.
Przeczytaj również: Zadaszenie tarasu — idealne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych
Do czego pasuje bryndza?
Ten wyjątkowy pod każdym względem ser góralski ma bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale smakuje na kanapkach i tostach, ale sprawdzi się też jako dodatek do zapiekanek, zup i sałatek z rybą wędzoną czy szynką. Świetnie komponuje się z rozmaitymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka itp. Można go również użyć do zabielania zup i sosów, np. grzybowego, a także jako farsz do pierogów i naleśników przygotowywanych na słono. Smakosze z pewnością znajdą dla niego wiele innych zastosowań.
Przeczytaj również: Dywany w kwiaty — kiedy warto je wybierać?
Jakie składniki odżywcze ma ten ser?
Oprócz wspomnianych już wcześniej tłuszczu, białka i wapnia, w bryndzy są też:
- witaminy A, E,
- kilka witamin z grupy B,
- kwas linolowy.
Jest ona także doskonałym źródłem dobrych bakterii i probiotyków. Dlatego lekarze często zalecają spożywanie bryndzy osobom mającym problem z układem trawiennym lub immunologicznym. Badania wykazały, że mikroorganizmy probiotyczne znajdujące się w tym serze, mimo jego wysokiej kaloryczności, są potencjalnie pomocne w obniżeniu cholesterolu, poziomu cukru, a nawet ciśnienia krwi.
Alergia na laktozę a bryndza
Podczas procesu produkcji tego sera laktoza jest rozkładana na kwas mlekowy, dlatego gotowy produkt zawiera jej niewiele. Jest zatem bezpieczny dla osób z jej nietolerancją, a jego spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Chcesz przekonać się o walorach zdrowotnych i smakowych bryndzy? Odwiedź stronę sklepu i złóż zamówienie!
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

USG jamy brzusznej – dlaczego warto je wykonywać regularnie?
Badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej to nieinwazyjna metoda diagnostyczna, która ocenia stan narządów wewnętrznych. Regularne wykonywanie badań USG jest kluczowe dla wczesnego wykrywania schorzeń, co wpływa na skuteczność leczenia. Wprowadzenie tego badania do harmonogramu zdrowotnego może znac

Nowoczesna diagnostyka w weterynarii – jakie badania są dostępne?
Nowoczesna diagnostyka weterynaryjna odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia zwierząt, umożliwiając szybkie i precyzyjne identyfikowanie problemów zdrowotnych. Dzięki temu lekarze weterynarii mogą skuteczniej leczyć oraz prowadzić profilaktykę chorób. W ostatnich latach rozwój technologii znaczą